Wednesday, November 14, 2012

Salam Maal Hijrah 1434

Salam Maal Hijrah 1434 kepada semua pembaca. Setiap tahun awal Muharram akan datang apabila sampai ketika dan waktunya. Ia datang membawa fajar tahun baru Hijrah. Kita di Malaysia merayakannya sebagai Ma'al hijrah (Bersama Hijrah).

 Ma'al Hijrah mengingatkan saya kepada masa lampau ketika mana kita di Malaysia belum lagi merayakan Tahun baru Hijrah sebagaimana sekarang ini. Ketika itu(sekitar awal tahun 70 an), saya ada menulis di majalah tentang perlunya kita merayakan awal Muharram sebagai salah satu tarikh penting dalam kehidupan umat. AlhamdulilLah apabila kini Ma'al Hijrah telah disambut dengan cuti umum dan perayaan, saya adalah antara orang yang sangat gembira kerana saya sangat berhasrat agar awal Muharram dimeriahkan dalam kehidupan umat.

 Menyambut awal tahun menjadi satu detik terpenting kepada semua umat manusia. Sebahagian bangsa di dunia menjadikan awal tahun mereka sebagai hari raya yang disambut sebagai hari kebesaran mereka. Orang Cina misalnya, menyambut tahun baru mereka sebagai hari besar mereka.

 Jadikanlah Ma'al Hijrah sebagai satu detik yang signifikan kepada diri kita. Semoga detik-detik bermakna ini dijadikan titik mula untuk bergerak ke hadapan, tanpa mengira di mana kita berada, pada usia mana kita sekarang. Hidup kita tanpa mengira usia adalah satu tempoh perjalanan yang masih panjang. Di hadapan adalah perjalanan pasti, iaitu hidup dan mati; kemudian hidup kembali di dunia lain, alam kubur dan alam akhirat yang abadi. Apabila kita melihat kehidupan sebagai sebuah perjalanan panjang, tanpa berhujung (sebagaimana tasawwur Islami), maka kita akan optimis melihat masa depan adalah sebuah penerusan kehidupan tanpa ada titiknya.

Proses hidup, mati dan hidup kembali hanyalah proses-proses perjalanan yang telah disunnahkan Allah SWT. Pada usia mana pun, kita tetap berada dalam perjalanan, cuma perjalanan yyang kita nampak adalah perjalanan hidup di dunia, manakala perjalanan seterusnya adalah hal-hal ghaib yang hanya kita percaya tanpa pernah mengalaminya. Oleh itu marilah kita hayati makna kehidupan holistik, iaitu kehiduan yang bermula dari alam rahim, kemudian ke alam dunia, alam barzakh dan alam akhirat.

No comments:

Post a Comment