Saturday, November 28, 2009

Wisata dan wisuda ke Bandung.


Minggu lalu dari 21 - 26 November, kami sekeluarga ke Bandung untuk meraikan Wisuda (konvokesyen) Muzaffar pada 23 November. AlhamdulLah, beliau telah berjaya menamatkan pengajiannya di bidang pergigian di Universitas Padjadjaran selama lima tahun. Syukur kerana beliau telah mendapat Kepujian dan berjaya menamatkan pengajian dalam tempoh yang ditetapkan.

Majlis konvokesyen atau wisuda mengikut sebutan Indonesia dijalankan di dalam suasana penuh istiadat tetapi sederhana dan menceriakan. Oleh kerana majlisnya sederhana tetapi begitu emosional diiringi lagu koir, ia terasa begitu emosional. Pengalaman menghadiri dua kali majlis wisuda di sini terasa berbeza dengan majlis konvokesyen di universiti kita di Malaysia. Belasan tahun saya terlibat dalan menganjurkan majlis konvokesyen ketika bertugas di UPM dahulu. Majlis konvo kita terlalu sarat dengan istiadat dan protokol dan mengambil masa yang telalu lama untuk itu. Saya kira majlis konvo kita mungkin sudah disederhanakan hari ini memandangkan terlalu ramai graduan yang dihasilkan oleh setiap universiti setiap tahun. Malahan majlis konvo kini terpaksa diadakan beberapa sesi dalam masa beberapa hari.

Kunjungan kami sekeluarga ke Bandung ternyata dapat memberikan sokongan moral kepada Muzaffar, di samping memberikan motivasi kepada adik-adiknya. Kejayaannya meraih kepujian adalah membanggakan memandangkan hanya lima orang sahaja pelajar Malaysia yang bergraduat, sedangkan majoriti rakan skelasnya masih bertarung menyiapkan kerja kursus. Oleh kerana sistem pengajian di universiti Indonesia agak mencabar disebabkan sistemnya yang agak berbeza dengan sistem kita, maka untuk lulus mengikut tempoh waktunya benar-benar mencabar.


di kawah gunung berapi Tangkupan Perahu

Walaupun sudah selalu ke Bandung, tetapi kesempatan kali ini agak istimewa kerana dapat mengumpulkan semua ahli keluarga kami termasuk cucu sulung dalam sebuah percutian yang sungguh bermakna. Oleh kerana kami mempunyai masa yang mencukupi, kami berusaha melawat tempat-tempat menarik di Bandung. Gunung Tangkupan Perahu adalah satu lokasi yang dikunjungi. Kawah gunung berapi di puncaknya menjadi tarikan pelancong luar dan dalam negeri. Oleh kerana cuaca di Bandung juga hujan, saat kami ke Tangkupan Perahu, gerimis masih turun dengan kabut tebal. Ada kala gerimis berhenti dan kabus menipis, maka itulah saatnya keindahan di situ dapat dinikmati. Kedinginan di sana begitu terasa, lebih-lebih lagi ketika gerimis dan hujan renyai-renyai. Ramai pngunjung daripada kalangan murid-murid sekolah dari dalam negeri. di samping kelompok pelancong luar termasuk orang Malaysia. Lokasi ini begitu terkenal di kalangan pelancong termasuk orang Malaysia kerana ia dianggap salah satu lokasi pelancongan penting kota Bandung. Ia juga terkenal kerana kaitannya dengan lagenda Sang Kuriang.

Keindahan pemandangan di tasik Pulau Batu Cinta. Kami juga mengunjungi Ciwidey sebuah daerah perkebunan lebih 40 kilometer ke selatan Bandung. Ia sebuah kawasan tanah tinggi di mana terdapat ladang teh yang luas di samping kebun-kebun sayur. Ciwidey terkenal dengan kebun strawberi di mana kita dapat memetiknya sendiri di ladang. Strawberi kini ditanam dalam beg-beg plastik sebagai tanaman pot. Ia tidak menggunakan kaedah hidproponik atau fertigasi seperti diusahakan di Cameron Highland. Di sana kami melihat keindahan tasik Pulau Batu Cinta. Oleh kerana cuaca dengan gerimis dan hujan renyai-renyai kami hanya dapat menikmati keindahan tasik tersebut dari atas daratan, tidak berpelunag manaiki bot untuk keliling tasik. Kami juga mendaki puncak untuk sampai ke lokasi menarik iaitu Kawah Putih di puncak gunung. Kawah Putih adalah sebuah tasik jadian hasil ledakan gunung berapi. Oleh kerana warna airnya putih kesan belerang, maka kawah itu dikenali sebagai Kawah Putih. Dalam kedinginan, air tasiknya masih terasa suam-suam, kesan pemanasan belerang. Manakala bau belerang agak kuat menusuk hidung. Ketinggian lokasi Kawah Putih dikatakan lebih tinggi daripada Tangkupan Perahu.


Bergambar di Kawah Putih. Kabut tebal dan gerimis melitupi pandangan.Selain

Tangkupan Perahu di daerah Lembang dan Ciwidey, kami juga mengunjungi daerah Cianjur dan Bogor. Cianjur adalah daerah pertanian di mana sawah padinya menghijau dan menguning kerana ada yang baru mula ditanam dan ada juga yang sedang dituai. Pemandangan sawah di lereng bukit menjadilan teres-teres sawah yang begitu cantik dilihat dari jauh. Perjalanan kami dari Bandung melalui lebuhraya, kemudian memasuki jalan lama melalui Pdalarang, Cianjur ke Bogor.


Pemandangan indah di Puncak.

Ketika melewati Puncak, sebuah daerah pertanian dipenuhi dengan ladang teh luas saujana memandang. Kami singgah di lokasi Puncak untuk melihat pemandangan sekitarnya di samping menghirup udara segar dan dingin di situ. Pemandangan alamnya begitu indah sekali, dengan kehijauan ladang teh dan perkebunan di lereng bukit. Dari Puncak kami terus ke Safari di Bogor di mana kami menziarahi haiwan-haiwan liar di persekitaran asalnya. Melalui tingkap kereta kita dapat memberi makan (karot dan pisang) kepada haiwan-haiwan jinak di situ. Safari atau taman haiwan terbuka di Bogor adalah antara safari yang terkenal di Indonesia.

Bandung dikenali sebagai kota kembang (kota bunga). Keadaan alamnya yang berbukit bukau dan berada di lokasi tinggi, menjadikan Bandung salah sebuah bandar yang sejuk. Namun begitu darjah kedinginannya sudah menurun, tidak sesejuk waktu dahulu. Ketika pertama kali ke Bandung pada tahun 1986, saya dapati Bandung kini agak panas. Ini ada kaitan dengan suhu dunia semasa dan juga pembangunan pesat kota Bandung itu sendiri. Bandung dengan kepadatan penduduk yang tinggi, didiami jutaan orang (dianggar lebih dari enam juta) menjadikannya kota yang sungguh sesak. Orangnya ramai di mana sahaja, bila-bila waktu jua. Bandung dikenali sebagai lokasi beli-belas baik di kalangan pelancong asing mahupun pnduduk tempatan. Hujung minggu, Bandung akan dipenuhi oleh orang-orang tempatan terutama dari Jakarta, yang datang khusus untuk berehat dan membeli-belah. Banyaknya gedung FO (factory outlet) di Jalan Riau, Jalan Setiabudi dan Dago serta tempat-tempat lain, membuktikan Bandung dikunjungi oleh ramai orang untuk bershoping. Orang juga menyebut Bandung sebagai kota Jin. Sebetulnya bukan jin tetapi jean, kerana banyak kilang-kilnag pengeluar pakaian jean di Bandung. Bandung juga boleh dikatakan Paris Indonesia kerana banyaknya rekaan fesyen-fesyen terbaru di sini.


menikmati bebek bakar di Ngarasan

Sungguhpunsaya sering ke Bandung, namun percutian kali ini agak istimewa kerana benar-benar dapat bercuti. Kunjungan sebelumnya lebih kepada tugas dan urusan di mana tiada waktu untuk berehat dan bercuti. Selain itu cuti bersama keluarga adalah detik-detik yang sangat berharga, pastinya tidak sama dengan lawatan kerja sendirian. Oleh kerana rombongan kami agak besar, terasa bagaikan lawatan rombongan. Keletah si kecil, Ameerul Afif menambah ceria percutian. Dia begiti enjoy dan tahan lasak (dalam cuaca dingin) gerimis dan hujan. Dan kami tidak lupa pada warung Ngarasan di Jalan Tubagus Ismail Raya, kerana dua kali ke sana untuk menikmati itik atau bebek bakarnya yang sungguh enak.

2 comments:

 1. FYI MEMBUTUHKAN DRIVER DI

  BANDUNG? RENTAL MOBIL DI BANDUNG NEW AVANZA 2013 1 CAR FOR 2-7 ORANG BAWAH KOTA DAN TEMPAT BELANJA: RP 425.000 / 129 RM / USD 42,5 TERMASUK: > 12 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza)
  > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR) > PLUS PAJAK PARKIR > BAWAH TOWN (PASAR BARU, FACTORY OUTLET, DAGO STREET + RIAU STREET) > EXC

  LEMBANG AREA: RP 525.000 / 160 RM / USD 52,5 TERMASUK: > 12 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR) >
  > PLUS PAJAK PARKIR > BAWAH TOWN + LEMBANG AREA (FLOATING MARKET, SARI ATER, Tangkuban Perahu) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

  Ciwidey AREA: RP 625.000 / 190 RM / USD 62,5 TERMASUK: > 24 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR)
  > PLUS PAJAK PARKIR > PAJAK PLUS TOL / HIGHWAY > BAWAH TOWN + Ciwidey (Kebun STRAWBERRY, KAWAH PUTIH) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

  GARUT AREA: RP 775.000 / 235 RM / USD 77,5 TERMASUK: > 24 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / MINYAK > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR) > PL
  > PLUS PAJAK PARKIR > PAJAK PLUS TOL / HIGHWAY > BAWAH TOWN + GARUT (Kampung Sampireun, ASEP STROBERI) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN
  DROP OFF JAKARTA - BANDUNG: RP 775.000 / 235 RM / USD 77,5 TERMASUK: > 24 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / MINYAK > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU AIRPORT (SAMA DAY TOUR)
  > PLUS PAJAK PARKIR > PAJAK PLUS TOL / HIGHWAY > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

  HOMESTAY + ONE DAY BANDUNG CITY TOUR: RP 900.000 / 273 RM / USD 90 TERMASUK: > STAY 2D1N di PESONA BALI RESIDENCE UNTUK 4 ORANG DEWASA DAN 2 KID DALAM 5 TAHUN, 2 BEDROOM, BEDROOM SETIAP IS QUEEN BED)
  > SARAPAN UNTUK 4 PAX > 12 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDUNG AIRPORT (SAME DAY TOUR)
  > PLUS PAJAK PARKIR > BAWAH TOWN (PASAR BARU, FACTORY OUTLET, DAGO STREET + RIAU STREET) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

  KAMI ADA PULA MOBIL LAINNYA FOR 7 PAX, 10 PAX, 11 PAX, 14 PAX, 17 PAX, 29 PAX, 35 PAX, 45 PAX, 47 PAX, 55 PAX

  CALL OR TEXT : +62 82127771086
  whatsapp : +62 82127771086
  LINE : +62 82127771086
  ym : hendiapenk@yahoo.com
  email : hendiapenk@gmail.com
  web :http://sopirdibandung.blogspot.com
  PIN BB : 2843E84A
  facebook : hendi.apenk@yahooo.com
  twitter : @supirbandung
  cp : hendi

  ReplyDelete
 2. FYI MEMBUTUHKAN DRIVER DI

  BANDUNG? RENTAL MOBIL DI BANDUNG NEW AVANZA 2013 1 CAR FOR 2-7 ORANG BAWAH KOTA DAN TEMPAT BELANJA: RP 425.000 / 129 RM / USD 42,5 TERMASUK: > 12 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza)
  > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR) > PLUS PAJAK PARKIR > BAWAH TOWN (PASAR BARU, FACTORY OUTLET, DAGO STREET + RIAU STREET) > EXC

  LEMBANG AREA: RP 525.000 / 160 RM / USD 52,5 TERMASUK: > 12 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR) >
  > PLUS PAJAK PARKIR > BAWAH TOWN + LEMBANG AREA (FLOATING MARKET, SARI ATER, Tangkuban Perahu) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

  Ciwidey AREA: RP 625.000 / 190 RM / USD 62,5 TERMASUK: > 24 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR)
  > PLUS PAJAK PARKIR > PAJAK PLUS TOL / HIGHWAY > BAWAH TOWN + Ciwidey (Kebun STRAWBERRY, KAWAH PUTIH) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

  GARUT AREA: RP 775.000 / 235 RM / USD 77,5 TERMASUK: > 24 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / MINYAK > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDARA (SAME DAY TOUR) > PL
  > PLUS PAJAK PARKIR > PAJAK PLUS TOL / HIGHWAY > BAWAH TOWN + GARUT (Kampung Sampireun, ASEP STROBERI) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN
  DROP OFF JAKARTA - BANDUNG: RP 775.000 / 235 RM / USD 77,5 TERMASUK: > 24 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / MINYAK > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU AIRPORT (SAMA DAY TOUR)
  > PLUS PAJAK PARKIR > PAJAK PLUS TOL / HIGHWAY > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

  HOMESTAY + ONE DAY BANDUNG CITY TOUR: RP 900.000 / 273 RM / USD 90 TERMASUK: > STAY 2D1N di PESONA BALI RESIDENCE UNTUK 4 ORANG DEWASA DAN 2 KID DALAM 5 TAHUN, 2 BEDROOM, BEDROOM SETIAP IS QUEEN BED)
  > SARAPAN UNTUK 4 PAX > 12 JAM CAR PENGGUNAAN (TOYOTA Avanza) > PLUS TIP DRIVER > PLUS BBM / BENSIN > PICK UP & RETURN TRANSFER DARI HOTEL ATAU BANDUNG AIRPORT (SAME DAY TOUR)
  > PLUS PAJAK PARKIR > BAWAH TOWN (PASAR BARU, FACTORY OUTLET, DAGO STREET + RIAU STREET) > EKSKLUSIF ENTRANCE FEE + MAKANAN

  KAMI ADA PULA MOBIL LAINNYA FOR 7 PAX, 10 PAX, 11 PAX, 14 PAX, 17 PAX, 29 PAX, 35 PAX, 45 PAX, 47 PAX, 55 PAX

  CALL OR TEXT : +62 82127771086
  whatsapp : +62 82127771086
  LINE : +62 82127771086
  ym : hendiapenk@yahoo.com
  email : hendiapenk@gmail.com
  web :http://sopirdibandung.blogspot.com
  PIN BB : 2843E84A
  facebook : hendi.apenk@yahooo.com
  twitter : @supirbandung
  cp : hendi

  ReplyDelete